Son Yorumlar

Flaş Haber

Ölümlerin Ardından Çin, Tayvan Adaları Çevresinde Balıkçılığın Kısıtlanamayacağını Söyledi

 DOSYA — Tayvan Sahil Güvenlik İdaresi tarafından sağlanan bu bildiri fotoğrafında, Tayvanlı sahil güvenlik görevlileri, 14 Şubat 2024'te Tayvan'daki Kinmen takımadaları açıklarında kovalamaca sırasında alabora olan bir gemiyi inceliyor.



Hükümet, Çin kıyılarına yakın bir grup Tayvan adası çevresinde balıkçılık için herhangi bir yasak veya kısıtlı alan bulunmadığını ve Pekin'in, adaların yakınında iki Çin vatandaşının ölmesinin ardından daha fazla önlem alma hakkını saklı tuttuğunu söyledi.

Perşembe günü Tayvan, Tayvan adasının ön cephesine çok yaklaşan Çin sürat teknesindeki iki kişinin, bir sahil güvenlik gemisinden kaçmaya çalışırken teknelerinin devrilmesi sonucu ölmesi üzerine, sahil güvenliğin eylemlerini savundu. Diğer iki kişi hayatta kaldı.

Çin'in kendi toprağı olduğunu iddia ettiği kendi kendini yöneten ada Tayvan, son yıllarda Çin balıkçı teknelerinin ve diğer gemilerin Tayvan kontrolündeki sularda, özellikle de Çin kıyılarına kısa bir mesafede bulunan Kinmen ve Matsu adaları çevresinde faaliyet göstermesinden şikayetçi oldu.

Cumartesi günü geç saatlerde, Taipei'yi Kinmen Beiding adacığı yakınındaki olay nedeniyle kınayan Çin'in Tayvan İşleri Ofisi, ölümlerin Çin'de "güçlü bir öfkeye" neden olduğunu söyledi.

"Tayvan Boğazı'nın her iki yakasındaki balıkçılar, eski çağlardan beri Xiamen-Kinmen deniz bölgesindeki geleneksel balıkçılık alanlarında faaliyet gösteriyor ve 'yasaklanmış veya kısıtlı sular' diye bir şey yok" dedi.

Çin iç savaşının 1949'da sona ermesinden bu yana Tayvan tarafından kontrol edilen Kinmen, Çin'in Xiamen ve Quanzhou şehirlerinin yanında yer alıyor.

Tayvan Boğazı
Tayvan Boğazı

Çin Tayvan İşleri Ofisi, hükümetin Tayvan halkına karşı iyi niyetli olduğunu ancak Tayvan'ın Çinli balıkçıların güvenliğini göz ardı etmesine asla tolerans göstermeyeceğini söyledi.

Açıklamada ayrıntıya yer verilmeden, "Anakara daha fazla önlem alma hakkını saklı tutar ve Tayvan bunun tüm sonuçlarına katlanacaktır" denildi.

Kinmen, Soğuk Savaş'ın en yoğun olduğu dönemde sık sık çatışmaların yaşandığı bir yerdi ancak bugün popüler bir turizm merkezidir; ancak ada grubunun bir parçası olan adacıkların çoğu, Tayvan ordusu tarafından yoğun bir şekilde tahkim edilmiştir ve sivillerin erişimine kapalıdır.

Hükümeti Pekin'in egemenlik iddialarını reddeden Tayvan, Çin'in, sivil gemileri Tayvan sularına veya yakınlarına göndermek de dahil olmak üzere, aslında açık çatışmaya başvurmadan, bir düşmanı yormak için düzensiz taktikler kullanmayı içeren sözde gri bölge savaşını kullandığını söylüyor.

Ayrı bir gelişmede Cumartesi günü, Şangay'dan bir grup alt düzey Çinli yetkili, şehir yönetiminin daveti üzerine şehrin geleneksel Fener Festivaline katılmak üzere Taipei'ye geldi.

Ancak Taipei Belediye Başkanı Chiang Wan-an gazetecilere verdiği demeçte, Tayvan İşleri Ofisi'nin Şangay şubesinin irtibat departmanı başkanı Xu Hao liderliğindeki grupla görüşmeyeceğini söyledi.

Geçen yıl, ofisin Şanghay şubesinden bir başkan yardımcısı aynı etkinlik için Taipei'ye gitti ve havaalanında gürültülü protestolarla karşılandı.

Hiç yorum yok