BM: Irak Saldırıları İstikrarı Bozabilir, Ülkeyi Geriletebilir
BM'nin Irak'taki baş elçisi Salı günü tüm saldırıların durdurulması çağrısında bulunarak, devam etmeleri halinde ülkenin "zorla kazanılmış istikrarını" ve diğer başarılarını geri alabilecekleri konusunda uyardı.
Özel Temsilci Jeanine Hennis-Plasschaert BM Güvenlik Konseyi'ne şunları söyledi: "Bu saldırılar ülke sınırlarının içinden ve dışından kaynaklanıyor."
Cuma günü ABD güçleri, İran destekli milislerin bölgedeki ABD askeri personeline yönelik 170'e yakın saldırının kaynağını ortadan kaldırma çabaları kapsamında Irak'ta üç noktaya hassas hava saldırıları düzenledi. Irak'ta bu türden birkaç milis faaliyet gösteriyor.
ABD ayrıca komşu Suriye'de de dört bölgeyi vurdu. Pentagon toplamda 80'den fazla bireysel hedefi imha ettiğini söyledi.
Hennis-Plasschaert, "Güç gösterileri yerine, tüm çabalar Irak'ın herhangi bir şekilde daha geniş bir çatışmaya sürüklenmesini önlemeye odaklanmalı" dedi.
Irak'ın ve daha geniş bölgenin "bıçak sırtında" olduğu ve en ufak bir yanlış hesaplamanın "büyük bir yangın" tehdidi oluşturabileceği konusunda uyardı.
İsrail ve Hamas, ABD'nin terör örgütü olarak tanımladığı grubun 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği ve 1.200 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırılarının ardından savaşa tutuşurken, Orta Doğu'nun her yerinde gerilim yüksek. Savaşın şiddetlendiği dört ay içinde Hamas kontrolündeki Gazze Şeridi'nde 27.000'den fazla Filistinli öldürüldü
Dünya liderleri, Güney Lübnan'daki İran destekli Hizbullah savaşçılarının İsrail ordusuyla bombardıman yapması ve Yemen'deki İran destekli Husi isyancıların, Kızıldeniz'de uluslararası ticari gemilere saldırması nedeniyle, bunun daha geniş bir çatışmaya dönüşme riski konusunda uyardı. Gazzelilerle dayanışma.
BM'nin Irak özel elçisi, İran'ın birkaç hafta önce Kürt başkenti Erbil'e düzenlediği ve aralarında bir genç kızın da bulunduğu çok sayıda sivilin öldürüldüğü füze saldırısından duyduğu şoku dile getirdi.
Hennis-Plasschaert, "Bu arada kuzeydeki Türk askeri operasyonları da devam ediyor" dedi. "Bu saldırıların yeni 'normal' hale gelmesi, yeni şiddet alanlarının açılması riskini ciddi şekilde artırmadıkları anlamına gelmiyor."
Bütün tarafları azami itidal göstermeye çağırdı.
Hennis-Plasschaert, "Irak'ın zaten karmaşık bir zorluklar örgüsüne bürünmüş olması nedeniyle, tüm saldırıların durdurulması büyük önem taşıyor" dedi.
Irak'ın elçi vekili Abbas El Fetlevî, Türkiye, İran ve ABD'nin saldırılarını kınadı ve bu saldırıların sivil kayıplara yol açtığını, özel ve kamu mallarına zarar verdiğini söyledi.
Konseye şunları söyledi: "Bu saldırılar Irak'ın egemenliğini ihlal ediyor, halkının güvenliğini tehdit ediyor ve BM Şartı'nın ilke ve amaçlarına aykırıdır."
Pentagon, saldırılarda belirtilmeyen sayıda milis üyesinin büyük olasılıkla öldürüldüğünü veya yaralandığını kabul etti. Washington, eylemin "gerekli ve orantılı" olduğunu, uluslararası hukuka uygun olduğunu ve meşru müdafaa amacıyla gerçekleştirildiğini söyledi.
ABD elçisi Robert Wood, İran'a bağlı milis gruplarının Irak'ı baltalamakla tehdit ettiğini söyledi.
"Ekim 2023'ten bu yana bu gruplar Irak, Suriye ve Ürdün'deki ABD ve koalisyon güçlerine 165'ten fazla kez saldırdı" dedi. "Trajik bir şekilde, 28 Ocak'ta İran'a bağlı milis grupları, IŞİD'e karşı mücadelede yer almak üzere Ürdün'de konuşlanmış ABD kuvvetlerine saldırdığında üç ABD askeri öldü ve düzinelercesi de yaralandı."
2 Şubat'taki saldırılar doğrudan ABD birliklerine yönelik ölümcül saldırıyla ilgiliydi.
Washington, grubun yeniden ortaya çıkmamasını sağlamak için Ürdün'de İslam Devleti teröristlerine karşı operasyonları destekleyenler de dahil olmak üzere ABD personelini korumayı ve savunmayı hedeflediklerini söylüyor. Saldırıların, İran destekli milislerin yeteneklerini başarılı bir şekilde zayıflattığını, onların daha fazla saldırı düzenleme yeteneklerini caydırdığını ve baltaladığını söylüyor.
Hiç yorum yok