Son Yorumlar

Flaş Haber

İsviçre'nin ABD Elçisi: Ukrayna'yı Desteklemenin Ahlaki Boyutu İki Yıl Sonra Aynı Kaldı

 

DOSYA - İsviçre'nin ABD Büyükelçisi Jacques Pitteloud, 10 Mart 2022'de Washington'da VOA ile yapılan röportajın ekran görüntüsünde görülüyor.
DOSYA - İsviçre'nin ABD Büyükelçisi Jacques Pitteloud, 10 Mart 2022'de Washington'da VOA ile yapılan röportajın ekran görüntüsünde görülüyor.

Ukrayna'nın Rusya'nın işgaline karşı ulusunu koruma mücadelesi yakında üçüncü yılına girecek. Savaşın nasıl ve ne zaman sona erebileceğine ilişkin soruların ve yurt içi ve yurt dışındaki siyasi tartışmaların ortasında, İsviçre'nin ABD büyükelçisi Amerika Birleşik Devletleri'nin Sesi'ne (VOA), Ukrayna'ya verilen manevi desteğin bugün 2022'dekinden farklı olmadığına inandığını söyledi.

Kıdemli İsviçreli diplomat Jacques Pitteloud, Washington'da VOA'ya verdiği röportajda, "Ukrayna'yı desteklemek prensip meselesi olarak 2022'de kesinlikle doğruysa, 2024'te de farklı olamaz" dedi.

“Coğrafi ve nüfus olarak küçük bir ülke olarak, ekonomi ve ekonomik güç olarak orta büyüklükte bir ülke olsak bile, halk olarak her zaman mağdur olanın, küçük olanın yanında yer alma eğiliminde olacağız. Pitteloud VOA'ya şöyle konuştu:

İsviçre halkının Ukrayna'ya verdiği desteğin "çok fazla değişmediğini" de sözlerine ekledi: "İsviçre nüfusunun büyük çoğunluğu hâlâ Rusya'nın saldırganlığını tamamıyla kabul edilemez olarak görüyor çünkü bu bizim savunduğumuz her şeye, yani uluslararası kurallara, hukukun üstünlüğüne aykırıdır." , egemenliğe saygı, çatışmaların barışçıl yollarla çözümü.”

Elçi VOA'ya, İsviçre'nin uzun vadede Ukrayna'yı desteklemeye kararlı olduğunu söyledi. İsviçre hükümeti Ukrayna'ya yardım için 2028'e kadar 1,7 milyar dolar ayırdı.

Usta diplomat, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'ya saldırmasıyla başlayan savaşın "Avrupa ekonomileri ve enerji fiyatları üzerinde oldukça baskı oluşturduğunu" kabul etti. Ancak en ciddi sıkıntının "Ukrayna nüfusu üzerindeki kabul edilemez insan bedeli" olduğunu vurguladı.

Pitteloud'un görüşüne göre, "Bir noktada insanlar savaşın sona ermesini umuyorlar."

Barışın formülü

Yakın zamanda Davos'ta sonuçlanan Dünya Ekonomik Forumu'nda İsviçreli yetkililer, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy'nin "barış zirvesi" olarak adlandırdığı toplantıya ev sahipliği yapma talebini kabul etti.

İsviçre büyükelçisi, "Amaçlardan biri birlik gösterisi yapmak ve savaşın çözüm olmadığı mesajını vermektir" diyerek, Zelenskyy'nin 10 maddelik "barış formülü" merkezli dördüncü ve son tur müzakerelere 82 ülkenin katıldığını kaydetti. .”

Pitteloud Amerika'nın Sesi'ne, barış konferansı için henüz bir tarih belirlenmediğini söyledi. Önümüzdeki tura kaç ülkenin katılacağı belli değil, ancak Ukrayna üst düzey ulusal liderlerin katılabileceğini umuyor.

DOSYA - İsviçre Cumhurbaşkanı Viola Amherd (sağda), 15 Ocak 2024'te İsviçre'nin Bern kenti yakınlarındaki Kehrsatz'da yaptıkları ikili görüşmelerin ardından medyaya konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy'yi dinliyor.
DOSYA - İsviçre Cumhurbaşkanı Viola Amherd (sağda), 15 Ocak 2024'te İsviçre'nin Bern kenti yakınlarındaki Kehrsatz'da yaptıkları ikili görüşmelerin ardından medyaya konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy'yi dinliyor.

"Bay. Zelenskyy bu zirvenin mümkün olan en kısa sürede yapılmasını istediğini bir sır olarak saklamadı ve biz de bir toplantının mümkün olan en kısa sürede gerçekleşmesini sağlamak için elimizden geleni yapacağız ancak sonuçta ne zaman olacağını belirlemek tüm katılımcılara kalmış olacak. Pitteloud Amerika'nın Sesi'ne şöyle konuştu: "O an olgunlaştı."

"Muhtemelen buna bir zirve demek için biraz erken" diye ekledi. "Zirve, devlet başkanlarının hazır bulunduğu zamandır, ancak kesinlikle mümkün olduğu kadar çok ülkenin katılımıyla başka bir toplantı yapılması gerekir."

Rusya müzakerelere giriyor

Usta İsviçreli diplomat, savaşın sona ermesini sağlayacak barış görüşmelerinin sonunda Rus temsilcileri de içermesi gerekeceğine dikkat çekti.

“Gerçek bir barış zirvesinin veya barış konferansının gerçekleşmesi için savaşan taraflara ihtiyacınız var; Savaşan taraflardan biri masada değil ve o da Rusya” dedi Pitteloud.

Rus karar verici Vladimir Putin'i müzakere masasına neyin getirebileceğine gelince, eski ABD Ordusu albayı ve askeri tarihçi David M. Glantz VOA'ya iç politikanın belirleyici bir rol oynayabileceğini söyledi.

Putin, Rusya'nın resmi sistemini oluşturan çok sayıda paydaşla çok ustaca bir oyun oynuyor, "ancak yapılabileceklerin her zaman bir sınırı vardır" dedi.

Glantz Amerika'nın Sesi'ne şunları söyledi: "Putin'in siyasi durumu kötüleşirse ya da sağlığı bozulmaya başlarsa tutumu değişebilir."

Rusya uzmanı, eğer askeri durum Rusya için daha da zorlaşırsa, bu da Putin'in müzakere yapmasına neden olabilir. Rusya uzmanı, şu ana kadar Rus kuvvetlerinin ve Putin'in Ukrayna'nın üye olmaması da dahil olmak üzere savaşı sona erdirme koşulları konusunda devreye girdiğini belirtti. NATO'da çoğunluk etnik Rusların işgal ettiği bölgelerin kontrolü.

'Noel'e kadar bitti'

Pitteloud, Ukrayna tarafını Kremlin'le müzakerelere girmeye neyin teşvik edeceği sorulduğunda, VOA'ya şunları söyledi: "Ukrayna hükümetinin durumu değerlendirmesi ve nasıl ilerleyeceğine karar vermesi egemen bir karar olacaktır."

Şu anda ABD Barış Enstitüsü'nün Rusya ve Avrupa Merkezi'nde Kıdemli Danışman olarak görev yapan eski Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Mary Glantz, VOA'ya ABD'nin de "bu konuda Ukrayna'nın liderliğini takip ettiğini" söyledi.

Pitteloud, savaşın süresine ilişkin şunları söyledi: "Herkes savaşa 'Noel'e kadar biteceğine' dair kesin bir inançla giriyor, ancak savaşlar neredeyse her zaman insanların umduğundan daha uzun sürüyor."

Hiç yorum yok