Son Yorumlar

Flaş Haber

Navalny'nin Ölümü Batı'nın Öfkesine Neden Olsa da Putin'i Durduracak Çok Az Somut Eylem Var

 Bir kadın, 17 Şubat 2024'te Rusya'nın St. Petersburg kentindeki Siyasi Baskı Kurbanları Anıtı'na çiçek bıraktıktan sonra Alexey Navalny'nin fotoğrafına dokunuyor.



Kremlin'in baş düşmanı Alexey Navalny'nin ölümüne duyulan öfke dünya çapında yankılanırken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Batı'ya kulak vermiyor

Gelecek ay yapılacak seçimlerde 24 yıllık iktidarını uzatmaya hazırlanırken öfkeli ve Rusya genelinde polis her türlü protesto girişimini bastırmaya devam ediyor. ABD ve müttefikleri, Navalny'nin ölümü ve Kremlin'in Ukrayna'daki son eylemleri nedeniyle Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar üzerinde düşünüyor. Ancak ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı yardım Kongre'de takılıp kalırken ve Avrupa'daki NATO müttefikleri boşluğu doldurmaya çalışırken, birçok kişi daha önceki ceza turlarının başarısız olduğu göz önüne alındığında Batı'nın acımasız Kremlin liderini durdurmak için gerçekte ne yapabileceğini merak ediyor.

Londra merkezli Mayak İstihbarat danışmanlık firmasının başkanı Mark Galeotti, YouTube'daki bir yorumunda, halihazırda dünyanın en fazla yaptırım uygulanan ülkelerinden biri olan Rusya'ya karşı "ek yaptırımlarda büyük bir değere yer olmadığını" belirtti.

Galeotti bunun yerine Batı'nın Navalny'nin müttefikleriyle çalışmaya ve sıradan Rusların Kremlin propagandasına karşı çıkan bilgi kanallarına erişmelerine yardımcı olmaya daha fazla odaklanması gerektiğini söyledi.

Navalny'nin ölümünü Putin'in "melez otoriterizm"den "acımasız haydut despotizme" geçişinde bir başka adım olarak nitelendiren Galeotti'ye göre bu tür çabalar özellikle şu anda çok önemli.

ABD ve NATO müttefikleri, Rus ordusunun dört ay süren şiddetli bir savaşın ardından Ukrayna birliklerini doğudaki önemli kalesi Avdiivka'dan çekilmeye zorladığı Ukrayna'ya verilen desteği artırmak için daha fazla eylem üzerinde duruyor. Müttefikler, Putin'i geri adım atmaya zorlamak için savaşın Rusya'ya maliyetini artırmanın yollarını tartıştı.

Ancak 71 yaşındaki lider, kazanımlarından vazgeçmeyi reddederek ve geçen hafta eski Fox News sunucusu Tucker Carlson'la yaptığı röportajda Batı'nın "er ya da geç" bir anlaşma müzakeresi yapmak zorunda kalacağını açıklayarak yoluna devam edeceğine söz verdi. - onun şartlarına göre.

İngiltere'nin eski Beyaz Rusya büyükelçisi ve Londra'daki Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nde Rusya ve Avrasya'dan sorumlu kıdemli araştırmacı Nigel Gould-Davies, Navalny'nin ölümünün Putin'in "hem Batı hem de uluslararası görüşe karşı tam bir acımasızlık ve küçümseme olduğunu" gösterdiğini söyledi. Rusya, Navalny'nin ölümünü Cuma günü, Batılı liderlerin Münih'teki bir güvenlik konferansında bir araya geldiği sırada duyurdu.

Gould-Davies, Putin'in "Batı'ya meydan okuduğunu" söyledi. "(Ukrayna) savaşının ikinci yıldönümüne yaklaştığımız şu günlerde, Batı'nın kararlılığını bir kez daha test ediyor."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 16 Şubat 2024'te Rusya'nın Çelyabinsk kentindeki Çelyabinsk Demirhane ve Pres Fabrikası öğrencileri ve çalışanlarıyla konuşuyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 16 Şubat 2024'te Rusya'nın Çelyabinsk kentindeki Çelyabinsk Demirhane ve Pres Fabrikası öğrencileri ve çalışanlarıyla konuşuyor.

Gould-Davies, Navalny'nin ölümünün Kongre'de Ukrayna'ya yardıma karşı çıkan ABD'li Cumhuriyetçiler için bir "uyandırma çağrısı" olması gerektiğini ve aynı zamanda Avrupalı ​​NATO müttefiklerini Ukrayna'ya yardımlarını artırmaya teşvik etmesi gerektiğini söyledi.

"Sonuçta bu Batı'nın çıkardığı derslere bağlı" dedi.

Ancak Navalny'nin ölümü Cuma günü ABD Temsilciler Meclisi sözcüsünü, Ukrayna'nın zaferi için çok önemli görülen, Ukrayna için önerilen 61 milyar dolarlık yardım paketini taahhüt etmeye sevk etmiş gibi görünmüyor.

Bu arada, Sovyet diktatörü Josef Stalin'den bu yana en uzun süre hizmet veren Rusya lideri Putin, Kremlin dostu partiler tarafından aday gösterilen üç sembolik rakibin yer aldığı bir kampanyayla altı yıl daha iktidara doğru hızla ilerliyor. Ukrayna'daki savaşı bitirmeyi ana kampanya sloganı haline getiren liberal politikacı Boris Nadezhdin'in seçim yetkilileri tarafından adaylığı yasaklandı.

Gould-Davies, Putin'in seçimlerde galip geleceğine dair çok az şüphe olmasına rağmen, Navalny'nin ölümünün "Navalny'yi ne kadar tehdit olarak gördüğünü" gösterdiğini söyledi.

"Kremlin'in şu ana kadar seçim kampanyasını yürütme şekli, kendilerine güvenmediklerini gösteriyor" dedi ve "Navalny'nin hapishanede bile sesini duyurmayı başardığını" ekledi.

Gould-Davies, Navalny'nin 15-17 Mart cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sadece birkaç hafta önce ölümünün, muhtemelen oylama öncesinde "Rus organize muhalefetinin her türlü kısmının parçalanması ve ezilmesinin son eylemi" olduğunu söyledi.

Carnegie Rusya Avrasya Merkezi kıdemli araştırmacısı Tatiana Stanovaya, önümüzdeki ay elde edeceği kesin zafere rağmen Putin'in hala Batı'nın seçimlere müdahalesinden korktuğunu ve Navalny'yi "Batı tarafından ulusal ve devlet çıkarlarını baltalamak için manipüle edilen bir düşman" olarak gördüğünü söyledi.

Bir yorumunda "O, Batı'nın bu anı istikrarı baltalamak ve kampanyasına siyasi zarar vermek için kullanacağına ve kullanacağına içtenlikle inanıyor." diye yazdı. "Bu, onu herhangi bir düşmanca gösteriye karşı daha şahin, daha baskıcı bir yaklaşım benimsemeye itecek ve bunu dış müdahale girişimleriyle ilişkilendirebilir. Bu, özellikle medya ve sosyal ağlara yönelik daha kısıtlayıcı bir yaklaşım yaratabilir."

47 yaşında ölen Navalny, 2011-2012'de Moskova'da Putin yönetimine karşı kitlesel sokak protestolarının harekete geçirilmesinde ve hükümetteki yolsuzluğu açığa çıkarmak için başarılı bir kampanya yürütmesinde önemli bir rol oynayarak, on yıldan fazla bir süre önce büyük bir tehdit olarak ortaya çıktı.

Galeotti, pek çok Rus için Navalny'nin güçlü bir umut simgesi olduğunu ve Kuzey Kutbu'ndaki ücra hapishanesinden bile "geleceğin güzel Rusya'sı" vizyonunu aktardığını söyledi; bu, Kremlin'in Ruslara "sadece hayatta kal, sadece hayatta kal, sadece hayatta kal" mesajına meydan okuyan bir slogandı. başını aşağıda tut."

Navalny, 2020'de Sibirya'da Kremlin'i suçladığı sinir gazı zehirlenmesinden kıl payı kurtuldu. Almanya'da iyileşti ancak Ocak 2021'de geri döner dönmez tutuklandı. Bundan sonra gözaltında kaldı, üç kez mahkum edildi ve aşırılık suçlamasıyla 19 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Putin, Navalny'nin ölümü hakkında yorum yapmadı ve Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Batılı liderlerin Kremlin'i sorumlu tutan açıklamalarını "çirkin ve kabul edilemez" olarak nitelendirdi.

Ancak Batılı liderler, Kremlin'den gelen bu tür yorumlara, paralı asker şefi Yevgeny Prigozhin'in, askerlerinin Kremlin'e karşı kısa bir isyan başlatmasından iki ay sonra bir uçak kazasında ölmesine duydukları şüpheyle bakıyor. Geçen ağustos ayındaki kaza, Kremlin'in 2000'deki ilk seçiminden bu yana Putin'in yönetimine yönelik en ciddi meydan okuma olan isyanın intikamı olarak görüldü.

Gould-Davies, tıpkı Prigozhin'in ölümü gibi Navalny'nin ölümünün de Putin'in "ne kadar acımasız olduğunu gösterdiğini" söyledi.

Hiç yorum yok